Blogg

Senaste nytt från vår blogg:

Fem bästa antivirus-skydden till Android

5 apr 2016

Nedan listar vi de fem bästa antivirus-skydden till till Android-baserade mobiltelefon:

1. CM Security

2. Avast Mobile Security

3. NoRoot Firewall

4. Kaspersky Internet Security

5. Malwarebytes Anti-Malware

Därför ska du göra ett penetrationstest

29 mar 2016

Att beställa ett penetrationstest är ett bra sätt att ta reda på hur väl IT-säkerheten är i ett system eller på en organisation. Det finns många olika typer av penetrationstester men att ge fria händer till den som genomför testet är generellt något som rekommenderas.

Även så bör den organisation som beställer ett penetrationstest tillhandahålla så mycket dokumentation och information som möjligt innan testet. Detta för att testet då går snabbare och blir billigare i slutändan, man kan även enligt Kerckhoffs princip anta att en eventuell antagonist redan har all dokumentation och information om organisationen.

Vi rekommenderar vidare läsning på penetrationstest.se eller att anlita Triop AB.

Mac Antivirus

29 mar 2016

Datorer från Apple med operativsystemet Mac OS X har länge varit förskonade gällande virus, trojaner och andra typer av skadlig kod. Men på senare år så har allt fler skadlig kod börjat att rikta sig specifikt mot Mac-användare.

Och anledningen till att allt mer virus dyker upp till Mac-datorer är för att fler användare intresserar sig för att köpa datorer från Apple.

Apple plockar bort antivirus

29 mar 2015

Apple har har blockerat samt raderat en mängd olika säkerhetsprogram i App Store. Och anledningen sägs vara att för många kunder har missförstått och misstolkat beskrivningarna av apparna.

VirusBarrier är en av de appar som plockas bort och företrädare för Intego emdger att deras beskrivninga vad vad appen gör och hur den fungerar kunde misstolkas.

Sedan ändrade VirusBarrier texten och gjorde den klarare men appen godkändes ändå inte och nu står det klart att Apple bestämt sig för att rensa ut och se över hela kategorin.

Anledningen är troligtvis att Apple inte vill att iOS ska förnippas med datavirus.

 

Antivirus PRO 2015

29 mar 2015

Antivirus PRO 2015 är ett nytt falsk anti-virus som redan nu fångas upp av de flesta antivirus-program. När eller om du blir infekterad så visas följande meddelande på skärmen:

Warning
Your PC might be at risk.
Activate the software to protect it.

WARNING!
AntiVirus Pro 2015 has found [number] useless and UNWANTED files on your computer!
Information on removal
Potentially dangerous files were found on your system during the last scan!
It is strongly recommended that you remove them immediately

 

Vilket är det bästa gratis antivirusprogrammet?

25 feb 2015

Den frågan ställde sig proffsbloggaren TKJ. Och efter tester så anser TKJ att den bästa produkten är Avast! Free Antivirus och det avgörs på att den innehåller samtliga grundfunktioner.

Dock så saknar gratisversionen av Avast en del funktioner såsom:

  • Skydd mot nätkapning
  • Skydd mot skräppost
  • Tyst brandvägg

Övriga antivirus som fanns med i testet:

  • Avira Free antivirus
  • AVG Antivirus free
  • BitDefender antivirus free edition
  • Panda Cloud antivirus

Skärmdump från installation av Avast gratis antivirus:

 

Gratis antivirus

17 feb 2015

Att använda sig av gratis antivirus kan vid en första anblick vara ett trevligt alternativ. Varför betala för något som du kan få helt gratis? Men faktum är att ingenting är gratis. Så därför är oftast gratis antivirus reklamfinansierade och du får som användare då stå ut med jobbig reklam som installeras på din dator samt visas i tid och otid.

Vårt tips till dig är således: Betala några få hundralappar per år och slipp jobbig reklam.

Är antivirus-program för avancerade?

11 feb 2015

Dagens antivirusprogram har många andra funktioner än bara titta efter skadlig kod. Det kan röra sig om allt från brandväggar till backup, men är allt detta verkligen nödvändigt?

Det finns ett kort svar: Nej. Vill du verkligen minimera risken att drabbas av virus och skadlig kod så använd inte dessa specialfunktioner som oftast bara kostar extra pengar och inget en vanlig användare har behov av. Använd istället andra tjänster som är specialicerade på lagring såsom Dropbox.

Brandväggen i Windows utgör ett bra skydd och extrabrandväggar är inget att rekommendera för en vanlig användare.

 

TKJ tipsar om Norton Security

3 feb 2015

Proffsbloggaren TKJ har genomfört ett testa av antivirus-mjukvaran Norton Security som har tycker fungerar förträffligt. Även så ingår backup till molnet men utrymmet är lite skralt med bara 25GB vilket inte räcker så långt i dagens mått.

Utan backup så kostar Norton Security 599kr / år och med backup ligger priset på 899kr / år.

"Du kan köpa till extra lagringsutrymme, men det kostar skjortan. 10 GB kostar 80 kr/år, 50 GB 400 kr/år och 100 GB 800 kr/år. Jämfört med andra molntjänster är det här alldeles för dyrt. Google tar exempelvis 200 kronor per år för 100 GB. Hos Dropbox betalar du cirka 1200 kronor om året för 1000 GB"

Skriver även TKJ.

Mac Antivirus historia

26 jan 2015

 

Mac-datorer har varit relativt förskonade för alla elaka virus som dykt upp. Men det har ändå dykt upp en hel del och på senare tid har virus har det dykt upp många nya.

 1982: 15-åriga Rich Skrenta skapar det första Mac-viruset vid namn Elk Cloner. Viruset är ett såkallat boot-sektorvirus och sprids via floppydiskar på Apple II-datorer.

1994: Kortlivade INIT-29-B modifierar systemfiler och krashar ibland systemet.

1995:HyperCard HC-9507 viruset som spreds via HyperCard stackar.

1998: “Hong Kong virus” (eller var en mask vid namn AutoStart 9805) som nyttjade AutoPlay funktionen i QuickTime för att infektera PowerPCs genom att kopiera sig på partioner.

2006: OSX/Leap-A (även kallat OSX.Oomp)  var en mask som spreds via iChats vänlista och skickade en fil vid namn latestpics.tgz.

2006: Första ofarliga viruset OSX.Macarena som släpptes till nya Intel-macarna. Infekterade enbart filer i nuvarande katalogen.

2008: Den trojanska hästen AppleScript.THT nyttjar en funktion i Remote Desktop Agent, gömmer sig även för brandväggen och ger en angripare kontroll över datorn.

2008: OSX.Lamzev.A samt OSX.TrojanKit.Malez är två trojaner som öppnar upp en bakdörr.

2008: Trojanen OSX.RSPlug.D gömmer sig som en codec. Hittades oftast på porrsajter som försöker lura användare.

2009: Piratkopierad mjukvara av iWork ’09 samt Adobe Photoshop CS4 kom med en extra liten funktion vid namn OSX.Iservice samt OSX.Iservice.B som snodde lösenord och skapade ett botnät vid namn iBotNet.

2010: En variant av tidigare trojan vid namn OSX/HellRTS som öppnar bakdörrar. Har cirkulerat runt sedan 2004 i olika former.

2011: Ett program som utger sig för att vara antivirus (även kallat "scareware") MACDefender men i själva verket visar popups och försöker få användare att betala.

Är detta intressant? Läs mer på Mac Antivirus.

Antivirus till Mac OS X

26 jan 2015

En mycket vanlig fråga som dyker upp är: Behövs antivirus till Mac? Läs nedan för att se svaret.

Mac Antivirus

Ja, det behövs ett antivirus-program till din Mac är det korta svaret. Det lite längre kan sammanfattas genom att analysera penetrationen av Mac. För det går nämligen bra för Apple och deras operativsystem Mac OS X, det säljs Mac-datorer som aldrig förr och det i sin tur leder till att just denna plattform blir ett störe mål för angripare.

Läs mer om Mac Antivirus här.

Marknadsandelar Mac

Som vi skrev ovan så är en av anledningarna att mer skadlig kod skapas till Mac OS X är ökade marknadsandelar. Apple har nu 14% av marknaden och här räknas ej iPhone, iPads eller liknande in:

 

När ska man byta antivirus program?

23 jan 2015

Det korta svaret är: Aldrig. Men det långa svaret kan du finna här:

Du ska byta antivirus-program när det går ut eller slutar att fungera. Du bör minst en gång per månad se till att programmvaran uppdaterar sig själv per automatik. Detta gör samtliga nymodiga antivirusprogram om du inte har något fel på din installation, dator eller glömt att förlänga abonnemanget. 

Det finns även sajter där du kan testa så att ditt antivirus fungerar som det ska. 

Testa ditt antivirus program

Vi rekommenderar att du surfar till EICAR.org eller följer denna länk:

Där finns det fyra olika filer att ladda ner och ditt antivirus program bör ge utslag att någon av dessa innehåller skadlig kod av typen EICAR Test file. Filen i sig är helt ofarlig men är en branschstandard för att testa att allt fungerar som det ska.

 

Så analyseras skadlig kod

21 jan 2015

Det finns många olika sätt att upptäcka skadlig kod såsom malware, virus och trojaner. Vi tänkte här revovisa några av dessa sätt som antivirus-företag använder.

Molnet

Med denna metod så blir alla klienter som har installerat anti-virus en del av ett detektionsnätverk. Samtliga klienter delar med sig av information till företaget som sedan upptäcker om något suspekt startas på datorn.

Reverse-engineering

Denna metod som kallas reverse-engineering (baklänges ingenjörskonst) går ut på att den skadliga koden i form av exekerbar binär EXE-fil analyseras med program såsom IDA Pro. Då försöker forskaren att förstå hur den skadliga koden fungerar.

Sandlåda

Den skadliga koden körs i en isolerad miljö som loggar allt som händer. Samtliga fil skrivningar och läsningar samt registerändringar rapporteras. Sedan kan flertalet körningar korsrefereras.

Generellt så kan man säga att skadlig kod många gånger delar illasinnade funktioner. Dessa handlar oftast om att få fotfäste på en dator så att den skadliga koden kan överleva en omstart.