Mac Antivirus historia

 

Mac-datorer har varit relativt förskonade för alla elaka virus som dykt upp. Men det har ändå dykt upp en hel del och på senare tid har virus har det dykt upp många nya.

 1982: 15-åriga Rich Skrenta skapar det första Mac-viruset vid namn Elk Cloner. Viruset är ett såkallat boot-sektorvirus och sprids via floppydiskar på Apple II-datorer.

1994: Kortlivade INIT-29-B modifierar systemfiler och krashar ibland systemet.

1995:HyperCard HC-9507 viruset som spreds via HyperCard stackar.

1998: “Hong Kong virus” (eller var en mask vid namn AutoStart 9805) som nyttjade AutoPlay funktionen i QuickTime för att infektera PowerPCs genom att kopiera sig på partioner.

2006: OSX/Leap-A (även kallat OSX.Oomp)  var en mask som spreds via iChats vänlista och skickade en fil vid namn latestpics.tgz.

2006: Första ofarliga viruset OSX.Macarena som släpptes till nya Intel-macarna. Infekterade enbart filer i nuvarande katalogen.

2008: Den trojanska hästen AppleScript.THT nyttjar en funktion i Remote Desktop Agent, gömmer sig även för brandväggen och ger en angripare kontroll över datorn.

2008: OSX.Lamzev.A samt OSX.TrojanKit.Malez är två trojaner som öppnar upp en bakdörr.

2008: Trojanen OSX.RSPlug.D gömmer sig som en codec. Hittades oftast på porrsajter som försöker lura användare.

2009: Piratkopierad mjukvara av iWork ’09 samt Adobe Photoshop CS4 kom med en extra liten funktion vid namn OSX.Iservice samt OSX.Iservice.B som snodde lösenord och skapade ett botnät vid namn iBotNet.

2010: En variant av tidigare trojan vid namn OSX/HellRTS som öppnar bakdörrar. Har cirkulerat runt sedan 2004 i olika former.

2011: Ett program som utger sig för att vara antivirus (även kallat "scareware") MACDefender men i själva verket visar popups och försöker få användare att betala.

Är detta intressant? Läs mer på Mac Antivirus.

26 jan 2015